Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΡΤΑΝΣΙΕΣ


Το Πήλιο φημίζεται για τις ορτανσίες του, που είναι εντυπωσιακές σε μέγεθος, αλλά και σε χρώμα. Αχ! αυτά τα χρώματα, ειδικά το μπλε του κοβαλτίου, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, σε κανένα άλλο μέρος. Οι γεωπόνοι που ρώτησα πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα μέταλα που υπάρχουν στο έδαφος, γιαυτό και αν τις πάρεις και τις φυτέψεις εκτός Πηλίου, σιγά - σιγά το χρώμα τους αλλάζει.

Δεν θα μπορούσαν λοιπόν, οι ορτανσίες να μην κυριαρχούν στην αυλή του Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ. Γιαυτό πήγαμε στο φίλο μας το Γιάννη Βόντζο, εξαιρετικό φυτωριούχο στο Μούρεσι και διαλέξαμε πάνω από 10 ορτανσίες με υπέροχα χρώματα. Τις φυτέψαμε σαν μπορντούρα στην άκρη της αυλής μπροστά από τα ξύλινα κάγγελα να κυτάζουν το αιγαίο. Βέβαια το χώμα κάτω από την επιφάνεια, δεν ήταν και ότι καλύτερο. Μπαζόχωμα με μια επικάλυψη από καλό (;) χωματάκι με αρκετές πετρούλες. Την πρώτη χρονιά οι ορτανσίες μου, απλά επιβίωσαν. Τη δεύτερη πήγαν καλύτερα. Πρόπερσυ τους έκανα ένα 'αυστηρό' κλάδεμα και τις καθήλωσα. Αλλά φέτος, όχι να το παινευτώ, αλλά τα έκανα όλα τέλεια!!! Το κλάδεμα του χειμώνα; όπως έπρεπε. Νεράκι την άνοιξη; αρκετό (φρόντισε για αυτό και η φύση με τις βροχές). Τις έβλεπα λοιπόν να φουντώνουν και περίμενα να ανθίσουν.
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φάνηκαν τα λουλούδια τους. Αλλά τι έκπληξη!! Όλα λευκά. Τρελάθηκα!!! Είναι δυνατόν!!! Τι έγινε;;;

Ευτυχώς αυτό το Σαββατοκύριακο βρήκα τις ορτανσίες με τα λουλούδια τους πλήρως ανεπτυγμένα, με πλούσια υπέροχα χρώματα και ησύχασα.

Φαίνεται ότι σαν γιαλαντζί κηπουρός που είμαι δεν είχα προσέξει ότι τα λουλούδια της ορτασνίας ξεκινούν λευκά και μετά παίρνουν το χρώμα τους.
Θαυμάστε ομορφιά!





Δεν υπάρχουν σχόλια: