Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2008

ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2007

Το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι σημαντικό γιατί αφενός έχουμε τις πλούσιες καρποφορίες των μανιταριών στο δάσος και αφετέρου τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Σας παρουσιάζω με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό ορισμένες από τις γλυκές αναμνήσεις του τριμήνου αυτού.

Παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Μεθενίτη.

Η αρχή του τριμήνου σημαδεύτηκε από τη συνεργασία μας με τις Εκδόσεις Καστανιώτη, για την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Μεθενίτη ‘Αμανίτα μουσκάρια”* σε μια ομάδα δημοσιογράφων.
Περάσαμε καταπληκτικά, περπατήσαμε στο δάσος, γνωρίσαμε ενδιαφέροντες ανθρώπους, κάναμε νέους φίλους.
Βόλτα στο δάσος με τον συγγραφέα Παύλο Μεθενίτη και τη σύζυγό του Ευάννα Βενάρδου.

*Αμανίτα Μουσκάρια είναι το παραισθησιογόνο μανιτάρι που ξεκλειδώνει τις πύλες της ψυχής, επιτρέποντας στους αγγέλους και τους δαίμονες -που κρύβονται εκεί- να βγουν στο φως του συνειδητού. Ο ιερός μύκητας που μασούσαν οι αρχαίοι σαμάνοι για να μπουν στον κόσμο των πνευμάτων. Η αιτία που ξεκλήρισε μια ολόκληρη διμοιρία ανταρτών στη Μακεδονία το 1943.
Αμανίτα Μουσκάρια, όμως, είναι και η ιστορία του Ηλία, ενός σαραντάρη δημοσιογράφου που βγάζει το ψωμί του οργώνοντας την Ελλάδα με τη μοτοσικλέτα του. Ενός ανθρώπου που γράφει σε ταξιδιωτικό περιοδικό, αλλά που περισσότερο θα ήθελε να ήταν συγγραφέας...
Ένα μυθιστόρημα δρόμου για το χρέος και τα ανθρώπινα πάθη· για το καθήκον και την απόλαυση· για τις ευφορικές ουσίες, τις εθιστικές, και τα χημικά κλειδιά του υποσυνείδητου. Ένα βιβλίο για τους αντιήρωες της ζωής, που μαθαίνουν πάντοτε με σκληρό τρόπο πως λαχτάρα σημαίνει επιθυμία, αλλά και τρόμος...

Με την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην κα Φιόνα Ανδρικοπούλου των Εκδόσεων Καστανιώτη, που πλούτισε τη βιβλιοθήκη μας με τα καταπληκτικά βιβλία τους.


Θεματικά Σαββατοκύριακα Μανιταροσυλλογής

Από τις 5 Οκτώβρη έως τις 5 Νοέμβρη, όλα τα Σαββατοκύριακα ήταν αφιερωμένα στο κυνήγι των μανιταριών.
Αυτό το διάστημα το απολαύσαμε, γιατί αφενός μυήσαμε μικρούς και μεγάλους στο πάθος μας και αφετέρου γευτήκαμε με παρέα τους φιλοξενούμενούς μας υπέροχα μανιτάρια.


Η οικογένεια του Αντώνη σε στιγμές μανιταρο…ευτυχίας (τη φωτογραφία βγάζει η Ιωάννα).Ο Νίκος και ο Τάκης κουρασμένοι, αλλά ευτυχείς.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Πόσα ‘νεραντζάκια’ (Amanita Caesarea) χωράει το πορτμπαγκάζ του Subaru forester;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
22 νεραντζάκια και 5 καλογεράκια σε 2 τελάρα και ένα καλάθι.


Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην κα Μελίσσα Στοίλη, που παρουσίασε την εμπειρία ενός Σαββατοκύριακου με μανιταροκυνήγι σε ένα εξαιρετικό άρθρο στο BHMAgourmet (τεύχος 13), συνοδευόμενο από τις καταπληκτικές φωτό του Γιάννη Δρακουλίδη.


Θεματικά Σαββατοκύριακα με παρασκευάσματα.

Όταν τα μανιτάρια τελείωσαν ήλθε η εποχή να παίξουμε …… με τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα νεράντζια. Και τι δεν φτιάξαμε, γλυκό και μαρμελάδα μήλο, γλυκό πορτοκάλι και νεράντζι φλούδα, μαρμελάδα μανταρίνι, αλλά και πετιμέζι από φιρίκι. Μεγάλη η συμμετοχή, όλων των ηλικιών.
Όλες οι γενιές επί το έργον.
Πρωτοχρονιά 2008

Την Πρωτοχρονιά ήταν μαζί μας μια μεγάλη παρέα από το Ηράκλειο της Κρήτης. Το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε η κα Ελένη Καμιλάκη.Η τυχερή με την extra bonus μαρμελάδα μήλο.Και του χρόνου !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: