Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ 2012

Αυτό τον πολύ κρύο Χειμώνα ….. ονειρευόμαστε την Άνοιξη!
Για όλους όσους θέλουν να ….. ‘ζεσταθούν’ με τους ήχους του δάσους και της θάλασσας, με τα χρώματα των πρώτων λουλουδιών, με τις μυρωδιές που φέρνει ο αέρας, προτείνουμε και φέτος μια σειρά θεματικά Σαββατοκύριακα.
Την εποχή αυτή (τέλος Χειμώνα – αρχή της Άνοιξης), το Πήλιο το ‘γλυκό’ βουνό μας ετοιμάζεται να ξαναγεννηθεί. Τα ψηλά δένδρα είναι ακόμη γυμνά, όμως η γη είναι γεμάτη από άγρια χόρτα, μυριστικά και ανθίζουν πρώτα οι πρίμουλες και μετά οι ανεμώνες, τα ταπεινά λουλουδάκια που προαναγγέλλουν τον ερχομό της Άνοιξης.
Η πρόταση για κάθε Σαββατοκύριακο περιλαμβάνει περιπάτους στα μονοπάτια του δάσους γύρω από τον Ξενώνα ή πιο μακρινές πεζοπορίες. Μετά το περπάτημα, τα φιλόξενα τζάκια μας  θα περιμένουν αναμμένα για να διηγηθούμε τις ιστορίες μας, με τη συνοδεία τοπικού κόκκινου κρασιού και τσίπουρου.

Πρόγραμμα θεματικού Σαββατοκύριακου
Παρασκευή : Άφιξη.
Το βράδυ (από 20:00 -22:00 μ.μ.), θα προσφέρουμε σε όσους φιλοξενούμενους το επιθυμούν το …. γνωστό ‘τραχανότο με άγρια μανιτάρια’, με συνοδεία ντόπιου τσίπουρου.
Σάββατο: Περιήγηση στα μονοπάτια.
Η περιήγηση θα ξεκινά μετά το ονομαστό, πλούσιο πρωινό του Ξενώνα.
Κυριακή: Αναχώρηση.



Ειδικά Σαββατοκύριακα
•    Παρασκευή 10 – Κυριακή 12 Φεβρουαρίου
Από την Αγία Παρασκευή στους Ταξιάρχες : Ενώνοντας τις 2 μεγάλες συνοικίες της Τσαγκαράδας.
Από τον Ξενώνα με το μονοπάτι θα ανέβουμε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο πλάτανο. Θα περάσουμε από το πετρόχτιστο Δημοτικό Σχολείο και την Αχιλοπούλειο Σχολή, πριν μπούμε ξανά στο δάσος με τις καστανιές. Μετά τη διασταύρωση του μονοπατιού με το δρόμο του Μυλοπόταμου, περπατώντας πάνω στο παλιό καλντερίμι θα διασχίσουμε τη συνοικία των Ταξιαρχών με τα παλιά σπίτια με λιθανάγλυφες πορτοσιές, τις κρήνες με τα παγωμένα νερά και θα καταλήξουμε στην πλατεία με την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών.

•    Παρασκευή 17 – Κυριακή 19 Φεβρουαρίου
Από την Τσαγκαράδα στην Καραβοστασιά : Ήμερα περιβόλια & Άγρια θάλασσα.
Θα ανακαλύψουμε ξανά το κρυμμένο από τη βλάστηση μονοπάτι, που οδηγεί στη βραχώδη ακτή της καραβοστασιάς. Θα περάσουμε χτήματα με ελιές και ξινά για να ανακαλύψουμε το μικροσκοπικό εκκλησάκι της Παναγίας, χωμένο σε μια σπηλιά. Στην διπλανή ακτή θα ανέβουμε στο θρόνο (ένα ψηλό βράχο ειδικά διαμορφωμένο), για να αγναντέψουμε τις Β. Σποράδες, πριν πάρουμε το δρόμο του γυρισμού μέσα από ένα περιβόλι με λεμονιές.

•    Παρασκευή 24 – Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου (τριήμερο με 2 διαδρομές)
Από την Τσαγκαράδα στη Νταμούχαρη : Η κλασσική διαδρομή (Σάββατο)
Θα ξεκινήσουμε από τον Ξενώνα για να κατέβουμε τα παλιό καλντερίμι, που οδηγεί στο μικρό παραθαλάσσιο οικισμό της Νταμούχαρης, στα βήματα του δρόμου, που ακολουθούσαν οι Τσαγκαραδιανοί για να κατεβάσουν τα εμπορεύματά τους στο μόνο φυσικό λιμάνι της περιοχής. Θα διασχίσουμε το δάσος, θα περάσουμε από μικρά γεφύρια και πηγές. Από το τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού, όπως πλησιάζουμε στη Νταμούχαρη, το περίφημο ‘καγκιόλι’ θα  απολαύσουμε τη θέα έως το τέλος του Β. Πηλίου και τη Χαλκιδική.
Αποκριάτικο πικ – νικ στη Σουρβιά (Κυριακή)
Όπως κάθε χρόνο, από την Πλατεία Ταξιαρχών θα κατευθυνθούμε προς το λόφο της Σουρβιάς, που δεσπόζει πάνω από το φαράγγι του Μυλοπόταμου. Εκεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα απολαύσουμε ένα πικ-νικ με σπιτίσιους μεζέδες και ντόπιο κρασί για την αποκριά που τελειώνει!
 
•    Παρασκευή 2 – Κυριακή 4 Μαρτίου
Από το Μυλοπόταμο στο Λημνιώνα : Συνδέοντας 2 όμορφες παραλίες
Θα ξεκινήσουμε από το Μυλοπόταμο, την πιο γνωστή παραλία της Τσαγκαράδας. Προορισμός μας ο Λημνιώνας, μια άγνωστή πανέμορφή παραλία. Στο δρόμο μας θα συναντήσουμε ξύλινα γεφύρια, εκκλησάκια και βρύσες. Θα περπατήσουμε πάνω από τη βραχώδη ακτή, μέσα από περιβόλια και ελαιώνες με παλιά πέτρινα καλύβια, έως ότου φτάσουμε στην παραλία που χωρίζεται στα δυο από ένα μεγάλο βράχο.

•    Παρασκευή 9 – Κυριακή 11 Μαρτίου
Προς τον Άγιο Αθανάσιο εν Άθω: διαδρομή στο δάσος πάνω από την Τσαγκαράδα.
Θα ξεκινήσουμε από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής για να ανέβουμε πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Θα συνεχίσουμε ανεβαίνοντας τον αγροτικό δρόμο και θα περάσουμε μέσα από περιβόλια με μηλιές, ήμερες και άγριες καστανιές και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε το παλιό καλντερίμι για να μπούμε στο δάσος με τις οξιές. Θα ξεκουραστούμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την κρήνη μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω. Επιστρέφοντας θα κατηφορίσουμε από την άλλη πλευρά, σε μια διαδρομή που θα μας οδηγήσει μέσα από το δάσος στη συνοικία των Ταξιαρχών. 

•    Παρασκευή 16 – Κυριακή 18 Μαρτίου
Από τη Φακίστρα στον Άγιο Αθανάσιο : Οι άγνωστες παραλίες
Ξεκινάμε την πεζοπορία μας από τη Φακίστρα, τη μικρή πανέμορφη παραλία με τον καταρράκτη και συνεχίζουμε να πορευόμαστε παράλληλα με τη θάλασσα στο χωματόδρομο ανάμεσα στις ελιές. Αμέσως μετά κατεβαίνουμε στην σπηλιά της Παναγίας Μεγαλομάτας με το ΄κρυφό σχολειό’. Συνεχίζοντας περνάμε από τα μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και κατεβαίνουμε μέσα από τον ελαιώνα προς τη βραχώδη παραλία, όπου μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου σε βάθος λίγων μέτρων μέσα στη θάλασσα, αναβλύζει πηγή παγωμένου γλυκού νερού.



Η προσπάθειά μας είναι η διαμονή σας στον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, να είναι μια πραγματική ‘εμπειρία Πηλίου’. Να γίνει δηλαδή η επίσκεψή σας, όχι απλά μια ευκαιρία για γνωριμία με το μαγευτικό περιβάλλον, τη θάλασσα ή το δάσος και την γευστική κουλτούρα του Πηλίου, αλλά ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες που θα σας πλουτίσει σε εμπειρίες και συναισθήματα.




Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ

ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΑΜΑΝΙΤΑ με άγρια μανιτάρια
Υλικά
Τραχανάς, Ελαιόλαδο, Τσίπουρο, Βωλίτες (καλογεράκια) αποξηραμένα, Πιπέρι, Αλάτι, Βούτυρο
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπωλ βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και προσθέτουμε ζεστό νερό. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 1-2 ώρες.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον τραχανά (2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κατ’ άτομο), ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου ροδίσει. Σβήνουμε με το τσίπουρο. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα μανιτάρια και το ζωμό τους σταδιακά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: