Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ



ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΑ ΤΡΥΦΕΡΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ

Φέτος η Άνοιξη ήλθε πιο γρήγορα! Η εποχή των βλασταριών και των αρωματικών χόρτων, αυτών των γαστρονομικών θησαυρών του Πηλίου έφτασε! Πρώτα βγαίνουν τα βλαστάρια της φτέρης, κοντόχοντρα με την άκρη τους σαν ιωνικό κιονόκρανο, μια κλασσική πηλιορείτικη νοστιμιά. Ακολουθούν τα ‘βεργιά’, οι οβριές για την υπόλοιπη Ελλάδα, αυτά τα περιζήτητα βλαστάρια με τις τόσες μαγειρικές χρήσεις. Στη συνέχεια τα άγρια σπαράγγια, τα τσιτσίραβλα και τα κρίταμα στην ακροθαλασσιά. Ταυτόχρονα έχουμε τα άγρια χόρτα, τσουκνίδες, ζωχούς, πικροράδικα, μοσχοράπανα, ξινολάπατα, καυκαλίθρες, αγριομάραθα και τόσα άλλα!

Η παλιά Πηλιορείτικη (φτωχή) κουζίνα της ανάγκης, με όλα αυτά τα μικρά δώρα της Άνοιξης έκανε γαστρονομικά θαύματα. Είτε μόνα τους βραστά με λίγο λεμόνι και σκορδάκι, είτε συμμετέχοντας σε φαγητά και πίτες, τα τρυφερά αυτά βλαστάρια και τα άγρια χόρτα έθρεψαν γενιές ολόκληρες. Σήμερα καλούμαστε να τα ανακαλύψουμε ξανά για να συνδεθούμε με τις γαστρονομικές μας ρίζες, αλλά και για αυτή την ίδια τη νοστιμιά τους και τη διατροφική τους αξία.

Στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, όπως κάθε Άνοιξη, θα αναζητήσουμε μαζί σας τους γαστρονομικούς αυτούς θησαυρούς. Η πρόταση για κάθε Σαββατοκύριακο περιλαμβάνει περιπάτους στα μονοπάτια του γύρω από τον Ξενώνα δάσους ή πιο μακρινές πεζοπορίες. Στη διαδρομή μας θα ανακαλύψουμε πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια, μυρωδάτα χόρτα και άγρια βλαστάρια. Οι ανακαλύψεις αυτές θα εμπλουτίσουν το πρωινό μας με χορτοτυρόπιτες, τσουκνιδοπιτάκια,  ομελέτες με οβριές και σπαράγγια. 


Ειδικά Σαββατοκύριακα

  •  Παρασκευή 14  – Κυριακή 16 Μαρτίου

Από το Μυλοπόταμο στο Λημνιώνα : Ανάμεσα σε 2 όμορφες παραλίες
Ξεκινώντας από το Μυλοπόταμο, την πιο γνωστή παραλία της Τσαγκαράδας, θα αναζητούμε τα βλασταράκια, δίπλα σε ξύλινα γεφύρια, εκκλησάκια και βρύσες, πάνω από τη βραχώδη ακτή, μέσα από περιβόλια και ελαιώνες με παλιά πέτρινα καλύβια, έως τον Λημνιώνα, άλλη μια πανέμορφή παραλία. 

  • Σάββατο  22 – Τρίτη 25 Μαρτίου

Από την Τσαγκαράδα στην Καραβοστασιά : Ήμερα περιβόλια & Άγρια θάλασσα.
Θα ψάξουμε το κρυμμένο μονοπάτι, που οδηγεί στη βραχώδη ακτή της καραβοστασιάς. Εκεί μέσα σε χτήματα με ελιές και ξινά, κοντά στο μικροσκοπικό εκκλησάκι της Παναγίας, που είναι χωμένο σε μια σπηλιά, κοντά στη θάλασσα, θα αναζητήσουμε τους πρώιμους φυτικούς θησαυρούς μας!

  • Παρασκευή 28 – Κυριακή 30 Μαρτίου

Από τη Φακίστρα στον Άγιο Αθανάσιο : στις άγνωστες παραλίες
Η αναζήτησή μας ξεκινάει από τη Φακίστρα, τη μικρή πανέμορφη παραλία με τον καταρράκτη και συνεχίζουμε παράλληλα με τη θάλασσα στο χωματόδρομο ανάμεσα στις ελιές, τη σπηλιά της Παναγίας Μεγαλομάτας, έως το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου πάνω από τη βραχώδη παραλία.
  • Παρασκευή 4 – Κυριακή 6 Απριλίου
Από την Τσαγκαράδα στη Νταμούχαρη : Η κλασσική διαδρομή
Θα κατεβούμε το παλιό καλντερίμι, που οδηγεί στη Νταμούχαρη, στα βήματα του δρόμου, που ακολουθούσαν οι Τσαγκαραδιανοί έμποροι έως το μόνο φυσικό λιμάνι της περιοχής, διασχίζοντας το δάσος, πάνω από μικρά γεφύρια και πηγές.


Η προσπάθειά μας είναι η διαμονή σας στον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, να είναι μια πραγματική ‘εμπειρία Πηλίου’. Να γίνει δηλαδή η επίσκεψή σας, όχι απλά μια ευκαιρία για γνωριμία με το μαγευτικό περιβάλλον, τη θάλασσα ή το δάσος και την γευστική κουλτούρα του Πηλίου, αλλά ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες που θα σας πλουτίσει σε εμπειρίες και συναισθήματα.