Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΑ ΤΡΥΦΕΡΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ

Τα τέλη του Μάρτη και ο Απρίλης είναι για το ‘γλυκό βουνό’, το Πήλιο, η εποχή των βλασταριών και των αρωματικών χόρτων. Μετά τα κρύα του Χειμώνα, ο Ανοιξιάτικος ήλιος βοηθά τη γη να ξυπνήσει και αξιοποιώντας τα πολλά νερά που έχει αποθηκεύσει να μας χαρίσει μια σειρά από βρώσιμα βλαστάρια και χόρτα.

Πρώτα βγαίνουν τα βλαστάρια της φτέρης, κοντόχοντρα με την άκρη τους σαν ιωνικό κιονόκρανο, μια κλασσική πηλιορείτικη νοστιμιά. Ακολουθούν τα ‘βεργιά’, οβριές για την υπόλοιπη Ελλάδα, αυτά τα περιζήτητα βλαστάρια με τις τόσες μαγειρικές χρήσεις. Στη συνέχεια τα άγρια σπαράγγια, τα τσιτσίραβλα και τα κρίταμα στην ακροθαλασσιά. Ταυτόχρονα έχουμε τα άγρια χόρτα, τσουκνίδες, ζωχούς, πικροράδικα, μοσχοράπανα, ξινολάπατα, καυκαλίθρες, αγριομάραθα και τόσα άλλα!


Η παλιά Πηλιορείτικη κουζίνα της φτώχειας, με όλα αυτά τα μικρά δώρα της Άνοιξης έκανε γαστρονομικά θαύματα. Είτε μόνα τους βραστά με λίγο λεμόνι και σκορδάκι, είτε συμμετέχοντας σε φαγητά και πίτες, τα τρυφερά αυτά βλαστάρια και τα άγρια χόρτα έθρεψαν γενιές ολόκληρες. Σήμερα καλούμαστε να τα ανακαλύψουμε ξανά, όχι σαν μια ακόμη εκκεντρικότητα της εποχής μας, αλλά σαν μια ανάγκη αφενός μεν για να συνδεθούμε με τις γαστρονομικές μας ρίζες και αφετέρου για αυτή την ίδια τη νοστιμιά τους και τη διατροφική τους αξία, καθώς όλα τους είναι πλούσια σε ουσίες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Στον ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, όπως κάθε Άνοιξη, θα αναζητήσουμε μαζί σας τους γαστρονομικούς αυτούς θησαυρούς. Η πρόταση για κάθε Σαββατοκύριακο περιλαμβάνει περιπάτους στα μονοπάτια του γύρω από τον Ξενώνα δάσους ή πιο μακρινές πεζοπορίες. Στη διαδρομή μας θα ανακαλύψουμε πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια, μυρωδάτα χόρτα και άγρια βλαστάρια. Οι ανακαλύψεις αυτές θα εμπλουτίσουν το πρωινό μας με χορτόπιτες, τσουκνιδοπιτάκια,  ομελέτες με οβριές και σπαράγγια.

Ειδικά Σαββατοκύριακα
Παρασκευή 23 Μαρτίου – Κυριακή 25 Μαρτίου
Από το Μυλοπόταμο στο Λημνιώνα : Ανάμεσα σε 2 όμορφες παραλίες
Ξεκινώντας από το Μυλοπόταμο, την πιο γνωστή παραλία της Τσαγκαράδας, θα αναζητούμε τα βλασταράκια, δίπλα σε ξύλινα γεφύρια, εκκλησάκια και βρύσες, πάνω από τη βραχώδη ακτή, μέσα από περιβόλια και ελαιώνες με παλιά πέτρινα καλύβια, έως τον Λημνιώνα, άλλη μια πανέμορφή παραλία. 

Παρασκευή 30 Μαρτίου – Κυριακή 1 Απριλίου
Από την Τσαγκαράδα στην Καραβοστασιά : Ήμερα περιβόλια & Άγρια θάλασσα.
Θα ψάξουμε το κρυμμένο μονοπάτι, που οδηγεί στη βραχώδη ακτή της καραβοστασιάς. Εκεί μέσα σε χτήματα με ελιές και ξινά, κοντά στο μικροσκοπικό εκκλησάκι της Παναγίας, που είναι χωμένο σε μια σπηλιά, κοντά στη θάλασσα, θα αναζητήσουμε τους πρώιμους φυτικούς θησαυρούς μας! 


Παρασκευή 6 – Κυριακή 8 Απριλίου
Από τη Φακίστρα στον Άγιο Αθανάσιο : στις άγνωστες παραλίες
Η αναζήτησή μας ξεκινάει από τη Φακίστρα, τη μικρή πανέμορφη παραλία με τον καταρράκτη και συνεχίζουμε παράλληλα με τη θάλασσα στο χωματόδρομο ανάμεσα στις ελιές, τη σπηλιά της Παναγίας Μεγαλομάτας, έως το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου πάνω από τη βραχώδη παραλία.

Παρασκευή 20 – Κυριακή 22 Απριλίου
Από την Τσαγκαράδα στη Νταμούχαρη : Η κλασσική διαδρομή
Θα ακολουθήσουμε το παλιό καλντερίμι, που οδηγεί στη Νταμούχαρη, στα βήματα του δρόμου, που ακολουθούσαν οι Τσαγκαραδιανοί έμποροι έως το μόνο φυσικό λιμάνι της περιοχής, διασχίζοντας το δάσος, πάνω από μικρά γεφύρια και πηγές. Από το τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού, το περίφημο ‘καγκιόλι’ θα  απολαύσουμε τη θέα έως το τέλος του Β. Πηλίου και τη Χαλκιδική.

Παρασκευή 27 – Κυριακή 29 Απριλίου
Προς τον Άγιο Αθανάσιο εν Άθω: διαδρομή στο δάσος πάνω από την Τσαγκαράδα.
Από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής θα ανέβουμε πάνω από τον κεντρικό δρόμο, ψάχνοντας τα βλαστάρια μας μέσα σε περιβόλια με μηλιές, ήμερες και άγριες καστανιές ακολουθώντας το παλιό καλντερίμι ως τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.

Η προσπάθειά μας είναι η διαμονή σας στον Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ, να είναι μια πραγματική ‘εμπειρία Πηλίου’. Να γίνει δηλαδή η επίσκεψή σας, όχι απλά μια ευκαιρία για γνωριμία με το μαγευτικό περιβάλλον, τη θάλασσα ή το δάσος και την γευστική κουλτούρα του Πηλίου, αλλά ενεργή συμμετοχή σε δραστηριότητες που θα σας πλουτίσει σε εμπειρίες και συναισθήματα.

Ξενώνας ‘ΑΜΑΝΙΤΑ’ 
Τσαγκαράδα Πηλίου
Τηλ. 24260 49707, 210 8991484


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΒΕΡΓΙΑ (ΟΒΡΙΕΣ)
Υλικά
1 μπουκετάκι τρυφερά βλαστάρια
3 αυγά
λίγο γάλα
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε λάδι σε ένα αντικολητικό τηγάνι και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε μια χούφτα χοντροκομμένα κομμάτια από βλαστάρια οβριάς.
Τηγανίζουμε ελαφρά γυρίζοντας τα βλαστάρια στο τηγάνι. 
Σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Το ρίχνουμε στο τηγάνι πάνω από τις οβριές. Με το πιρούνι βοηθάμε το μείγμα να τηγανιστεί ομοιόμορφα. Γυρίζουμε και ψήνουμε και από την άλλη μεριά.
Σερβίρουμε με χοντροκομμένο πιπέρι.

* Περισσότερες συνταγές με οβριές (και όχι μόνο) στο blog μας: ΟΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΝΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥ

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΜΑΝΙΤΑ

Το Σάββατο 3 Μαρτίου ήμαστε προσκεκλημένοι της ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού) σε ένα υπέροχο νεοκλασσικό στην Πλάκα στην εκδήλωση "το Σάββατο του Παραγωγού".
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να φέρει σε επαφή τους μικρούς παραγωγούς με τους φίλους της ΕΛΛΕΤ   και να τους δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την προσπάθειά τους και τα προιόντα τους.
Ο Ξενώνας ΑΜΑΝΙΤΑ συμμετείχε με χαρά στην εκδήλωση αυτή, μαγειρεύοντας πατατοσαλάτα με μουστάρδα εσπεριδοειδών ΑΜΑΝΙΤΑ και χταποδάκι ξυδάτο με ξύδι από σταφύλι φράουλα ΑΜΑΝΙΤΑ.

 

Ενδιαφέρον είχε η συζήτηση, που ακολούθησε την παρουσίαση του Ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ και των προιόντων του.  Το θέμα που απασχόλησε ήταν 'γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη απαξίωση των τοπικών καλλιεργειών, προιόντων, συνταγών, εθίμων, της τοπικής ταυτότητας τελικά σε όλο τον ελλαδικό χώρο'. Ένα πρόβλημα που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας!

 

 Σίγουρα το θέμα αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση και πολλές και διαφορετικες είναι οι απόψεις που ακούστηκαν. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι το τι κάνει ο καθένας μας σήμερα. Οι μικροί παραγωγοί τοπικών προιόντων είναι η απάντηση, για να ξαναζωντανέψει η χώρα μας! 
Τώρα είναι για τον καθένα μας η ώρα της δημιουργίας!
Να ξαναανακαλύψουμε τα τοπικά προιόντα! Να επαναεφεύρουμε τις χρήσεις τους! Να τους δώσουμε νέες δυνατότητες & χρήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της σημερινής μας ζωής!
Να δημιουργήσουμε ξανά, έστω και εκ του μηδενός!

Να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην ΕΛΛΕΤ και στη φίλη συνμπλόγκερ Αντζελίνα 
Περισσότερα για τα προιόντα ΑΜΑΝΙΤΑ στο amanitaproducts.blogspot.com