Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Επιτέλους κυνήγι μανιταριών

Θεματικά Σαββατοκύριακα Μανιταρογνωσίας
και αυτό το Φθινόπωρο στο Πήλιο
από τον Ξενώνα ‘ΑΜΑΝΙΤΑ’

Το Φθινόπωρο έρχεται στο Πήλιο και είναι μαγευτικό. Το πυκνό δάσος από καστανιές και οξιές, γεμίζει με χρυσά και κόκκινα χρώματα. Σε κάθε φύσημα του αέρα, μαζί με τα ξερά φύλλα, κάστανα και καρύδια πέφτουν από τα δένδρα στη γη. Οι αγριομηλιές στο δάσος είναι γεμάτες μήλα. Με τις πρώτες βροχές μουσκεύει το χώμα του δάσους. Με την υγρασία τα νεαρά μανιτάρια βγαίνουν και κρύβονται κάτω από τα πεσμένα φύλλα. Είναι καιρός να πάρουμε τα καλάθια και να ξεκινήσουμε την αναζήτηση.


Στον Ξενώνα ‘ΑΜΑΝΙΤΑ’ λατρεύουμε το Φθινόπωρο στο Πήλιο και θέλουμε να μυήσουμε και φέτος τους καλεσμένους μας στα μυστικά του ‘γλυκού βουνού’. Προτείνουμε πεζοπορίες στο βουνό για συλλογή άγριων φρούτων και καρπών. Οργανώνουμε κυνήγι μανιταριών … με γαστρονομική κατάληξη. Στα θεματικά Σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας θα σας γνωρίσουμε τα καλογεράκια, τις βασίλες, τις γουργουλιάνες, τα νεραντζάκια αλλά και ….τα ζουρλομανίταρα.




Θεματικά Σαββατοκύριακα
Στα 6 Σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας, θα ανέβουμε στο βουνό, για να περπατήσουμε στο δάσος της καστανιάς και της οξιάς και να ψάξουμε κάτω από δέντρα και θάμνους με στόχο να βρούμε, να αναγνωρίσουμε και να φωτογραφήσουμε όσο περισσότερα είδη μανιταριών γίνεται. Θα γεμίσουμε τα καλάθια μας μόνο με τα φαγώσιμα  και θα ανακαλύψουμε τη γεύση τους στον ξενώνα δίπλα στο τζάκι με ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.
  •  Παρασκευή 17 – Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου
  • Παρασκευή 24 – Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου
  • Παρασκευή 1 – Κυριακή 3 Οκτωβρίου
  • Παρασκευή 8 – Κυριακή 10 Οκτωβρίου
  • Παρασκευή 15 – Κυριακή 17 Οκτωβρίου
  • Παρασκευή 22 – Κυριακή 24 Οκτωβρίου



Ξενώνας ‘ΑΜΑΝΙΤΑ’  Τσαγκαράδα Πηλίου
Τηλ. 24260 49707, 210 8991484
www.amanita.gr ,  info@amanita.gr

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

 ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Τώρα που έχουμε μπει πλέον στο Φθινόπωρο, θέλοντας να γράψω κάτι για τον Αύγουστο, ανάτρεξα στις αναρτήσεις στη σελίδα του Ξενώνα στο fb. Εκείνο που με τράβηξε αμέσως δεν ήταν οι παραλίες, αλλά η πανδαισία των φρούτων.
Στην αρχή πάνω στα δένδρα



μετά σε αυτοσχέδιες πιατέλες στην παραλία


ή σε λεκάνες στην μουζίνα έτοιμα για μαρμελάδα


μόλις ήλθαν από το κτήμα


ή σερβιρισμένα για το πρωινό


σε καλάθια


η στην κατσαρόλα

κάποια από αυτά από σπάνιες ποικιλίες


άλλα εντελώς κοινά


ήταν όμως όλα υπέροχα είτε τα φάγαμε είτε τα κάναμε μαρμελάδα για το χειμώνα.
Και του χρόνου! Καλές συγκομιδές να έχουμε!